فواید چای سیاه
چایی که هر روز مینوشید باید سالمترین نوع نوشیدنی باشد. شاید برای شما هم جالب باشد بدانید که بیش از 90 درصد چای فروختهشده در غرب چای سیاه است، همان چایی که شرقیها به نام چای قرمز میشناسند.
چای سیاه همانند چای سبز، چای اولانگ و چای سفید، از برگهای گیاه کاملیا سیننسیس تهیه میشود، بنابراین مزایای سلامتی چای سیاه با سایر انواع چای مشترک است. بااینحال، چای سیاه منحصربهفرد هست و مشخص است که برای اهداف خاصی از سلامتی مفید باشد. در این نوشتار از سایت ارس کوه برای شما از خواص چای سیاه گفتیم، با ما همراه باشید.
بزرگترین مزیت چای سیاه شامل ارزش غذایی، مزایای ضد سرطان، مزایای گوارشی، اثرات مفیدی که بر پوست و مو دارد و بسیاری موارد دیگر است. یک فنجان چای سیاه (ترجیحاً ارگانیک) بنوشید و همراه ما بمانید تا درباره خواص آن بیشتر با هم صحبت کنیم.
ارزش غذایی چای سیاه
مانند سایر انواع چای، چای سیاه حاوی:
- کافئین
- آمینواسید
- کربوهیدراتها
- پروتئینها
- پتاسیم
- مواد معدنی اصلی و مواد معدنی کمیاب
- منگنز
- فلوراید
- پلی فنولها
علاوه بر اینها، چای سیاه حاوی کاتچینها (آنتیاکسیدانهای قوی موجود در چای که با سلولهای سرطانی مبارزه میکند و از بیماریهای قلبی جلوگیری میکند)، تانن (ترکیبات شیمیایی طبیعی که به چای سیاه خاصیت منقبض کنندگی میدهد)، گوانین (یک محرک طبیعی) و گزانتین (یک محرک طبیعی شبیه کافئین).
بسیاری از آنتیاکسیدانها و پلی فنولهای موجود در چای سیاه با مزایای سلامتی آن مرتبط هستند. بهطور خاص، چای سیاه حاوی فلاونوئیدهای پیچیده است، این مواد پلی فنولهایی هستند که به پیشگیری از بیماری کمک میکنند. یک فنجان چای سیاه بهطور متوسط حاوی 200 میلیگرم فلاونوئید است. بسیاری از پزشکان توصیه میکنند که برای حفظ سلامت بدن روزانه حدود 600 میلیگرم فلاونوئید دریافت کنید. پلی فنولهای فلاونوئیدی موجود در چای سیاه معروف به تئاروبیژین و تئافلاوین بهعنوان آنتیاکسیدانهای قوی عمل میکنند. جالب اینجاست که این دو فلاونوئید بیشتر در چای سیاه موجود هستند تا چای سبز.
ماده دیگری که در چای سیاه وجود دارد سدیم و کالری کم آن است (در صورت عدم افزودن هرگونه شیرینکننده). بهعلاوه، گفته میشود چای سیاه طعم جسورانهای دارد و آن را جایگزین مناسبی برای کسانی میکند که به نوشیدنیهای غیرالکلی و گازداری که عموماً ناسالم هم هستند، عادت دارند.
چای سیاه و سلامت قلب و عروق
چای سیاه سرشار از آنتیاکسیدانهایی مانند فلاونوئیدها است. ثابت شده است که این آنتیاکسیدانها خطر بیماریهای قلبی را کاهش میدهند. آنها این کار را با جلوگیری از اکسیداسیون کلسترول LDL و جلوگیری از اختلال در جریان خون و آسیب دیواره عروق انجام میدهند. علاوه بر این، فلاونوئیدهای چای سیاه میتوانند گشادی عروق کرونر را بهبود بخشیده و لخته شدن خون را کاهش دهند، منگنز آن با کمک به عملکرد ماهیچههای قلبی میتواند خطر بیماری عروق کرونر قلب را کاهش دهد. مطالعات نشان دادهاند که تنها سه فنجان چای در روز میتواند سلامت قلب را بهبود بدهد.
چای سیاه و پیشگیری از سرطان
شاید بیشترین فواید چای برای سلامتی مزایای ضد سرطانی آن باشد. درحالیکه مطالعات زیادی روی چای سبز انجام شده است، شواهد زیادی هم در دست است که چای سیاه در پیشگیری از سرطان نقش دارد.
به نظر میرسد که پلی فنولهای موجود در چای از تشکیل مواد سرطانزای احتمالی در بدن جلوگیری میکند. این امر به ویژه در مورد انواع خاصی از سرطان مانند سرطان تخمدان، سرطان ریه، سرطان پروستات، سرطان روده بزرگ و سرطان مثانه صادق است. مطالعات دیگر نشان میدهد که چای سیاه ممکن است از سرطان معده، سرطان پروستات، سرطان سینه و سرطان دهان بهویژه برای افرادی که از محصولات دخانی استفاده میکنند، جلوگیری کند.
مکانیسمی که چای سیاه با آن از سرطان پیشگیری میکند مکانیسم جالبی است. چای سیاه حاوی ترکیبی به نام TF-2 است. این ماده شیمیایی باعث آپوپتوز (مرگ برنامهریزیشده) سلولهای سرطانی میشود بدون این که به سلولهای طبیعی و سالم آسیب برساند. این امر به توقف رشد سرطان قبل از گسترش آن کمک میکند و حتی ممکن است در مواردی که سرطان تشخیص داده شده کمک کند. علاوه بر این، چای سیاه با جلوگیری از تشکیل و رشد تومورهای بدخیم از سرطان پیشگیری میکند.
چای سیاه برای سیستم ایمنی بدن مفید است
تانن موجود در چای سیاه فقط باعث طعم خاص آن نمیشود. مطالعات مختلفی نشان داده است که تانن به مبارزه با ویروسهایی مانند آنفولانزا، سرماخوردگی، اسهال خونی و هپاتیت کمک میکند.
چای سیاه حاوی آنتیژنهای آلکیل آمین است که به بالا بردن توان ایمنی بدن نیز کمک میکند.
چای سیاه و بهداشت دهان و دندان
داستانهای عامیانه زیادی هم در مورد خواص چای بهعنوان تازه کننده نفس و پاککننده دهان وجود دارد. معلوم شده که آنها حقیقت دارند. تحقیقات نشان داده است که چای سیاه میتواند سرطانهای دهان را کاهش دهد.
علاوه بر این، پلی فنولهای چای و تانن باعث از بین رفتن و جلوگیری از رشد باکتریهایی میشوند که عامل پوسیدگی دندان هستند و باکتریهایی را که باعث بوی بد دهان میشوند به شدت کاهش میدهد.
فواید گوارشی چای سیاه
تانن موجود در چای به طور کلی مزایای گوارشی زیادی دارد که در چای سیاه هم این ماده بسیار بیشتر از انواع دیگر آن است. بیماریهای معده و روده را تسکین میدهند، به هضم غذا کمک میکنند و فعالیت روده را کاهش میدهند (برای افرادی که اسهال دارند مفید است).
چای سیاه و سلامت پوست
نوشیدن چای سیاه از سه جهت برای پوست مفید است. اول اینکه، پوست را با ویتامینهای B2، C و E، با مواد معدنی مانند منیزیم، پتاسیم، روی و پلی فنول ها و تانن های ضروری تغذیه میکند. دوم، کافئین و برخی دیگر از اجزای شیمیایی آن میتوانند ویروسهای دهان را از بین ببرند که به جلوگیری از عفونتهای پوستی و حتی آکنه کمک میکند. سوم، مطالعات نشان داده است که چای سیاه چین و چروکهای تقلیدی یا همان خط اخم و خط خنده و علائم پیری زودرس را کاهش میدهد.
همینطور چای سیاه میتواند با استفاده مستقیم روی پوست شما سودمند باشد. بهعنوانمثال، قرار دادن کیسههای چای سیاه زیر چشم به کاهش پف و سیاهی دور چشم کمک میکند. استفاده از چای سیاه برای حمامهای گیاهی میتواند یک آنتیاکسیدان برای پوست شما ایجاد کند و حتی ممکن است به مقدار کمی در برابر نور آفتاب از شما محافظت کند.
چای سیاه و سلامت مو
اگرچه ممکن است در مقایسه با سایر مزایای چای سیاه، این خاصیت چندان به چشم نیاید، اما چای سیاه برای موهای شما فوقالعاده است.
سطوح بالای آنتیاکسیدانها و کافئین موجود در چای سیاه برای سلامت مو مفید هستند. کافئین هورمونی را که باعث ریزش مو میشود کاهش میدهد (معروف به DHT یا دی هیدروتستوسترون)، درحالیکه آنتیاکسیدانها رشد سالم موها را افزایش میدهند. بااینحال، کافئین زیاد هم ممکن است مانع رشد موها شود، بنابراین مراقب باشید که در مصرف آن زیادهروی نکنید. اگر چای سیاه را در رژیم مراقبت از موهای خود قرار دهید، میتواند درخشندگی، براقی و تیرگی به موهای شما بدهد.
مزایای چای سیاه برای استخوانبندی
اگر بهطور منظم چای مینوشید، احتمال اینکه استخوان و بافت همبند قویتری داشته باشید بیشتر از فردی است که بهطور منظم چای نمینوشد. دانشمندان معتقدند این امر ممکن است به دلیل مواد شیمیایی گیاهی یا مغذی چای باشد.
چای سیاه روی مغز و سیستم عصبی شما تأثیر میگذارد
کافئین موجود در چای سیاه با تقویت جریان خون در مغز، تمرکز ذهنی را بهبود میبخشد. برخلاف نوشیدنیهایی با میزان کافئین بیشتر و سایر محرکها مانند قهوه و نوشیدنیهای انرژیزا، کافئین موجود در چای سیاه کمتر باعث تحریک قلب و ایجاد عوارض جانبی ناخوشایند دیگر میشود.
اگر کافئین را کنار بگذاریم، مطالعات نشان میدهد که ال تیانین (آمینواسیدی که در چای سیاه یافت میشود) باعث ایجاد تعادل در اثرات کافئین به روشی منحصربهفرد میشود و به شما کمک میکند تا تمرکز بیشتری بر وظایف خود داشته باشید و با تمرکز اما آرام عمل کنید. علاوه بر این، مطالعات نشان میدهد که به مدت یک ماه مصرف چهار فنجان چای سیاه در روز سطح هورمون استرس کورتیزول را برای تقویت عملکرد حافظه شما کاهش میدهد. همینطور، برخی مطالعات نشان میدهند که مصرف منظم چای سیاه ممکن است از بیماری پارکینسون جلوگیری کند.
چای سیاه سطح انرژی شما را افزایش میدهد
مصرف متعادل کافئین نهتنها متابولیسم را تحریک میکند، بلکه هوشیاری و عملکرد کلی مغز را نیز افزایش میدهد. کافئین موجود در چای به خاطریک ماده شیمیایی طبیعی به نام ال- تئوفیلین کاهش مییابد که باعث میشود اثر چای نسبت به قهوه و دیگر نوشیدنیهای انرژیزا کمتر باشد. علاوه بر این، درحالیکه کافئین عمدتاً ماهیچهها را تحریک میکند، ال- تئوفیلین قلب، کلیهها و سیستم تنفسی را هدف قرار میدهد، بنابراین تأثیر کلی آن بر بدن بهطور مساوی و متعادلتر پخش میشود.
فواید تیربوگین در چای سیاه
در مقایسه با انواع دیگر چای، چای سیاه دارای سطح بالایی از یک ترکیب شیمیایی به نام تیربوگین است. این مواد شیمیایی به چای سیاه رنگ مایل به قرمز میدهند که در طی فرآیند اکسیداسیون تهیه چای سیاه شکل میگیرند. مطالعات نشان میدهد که تیربوگین ها به دلایل مختلف برای بدن و ذهن مفید هستند، از جمله کاهش اثرات سرفه و سرماخوردگی، اثرات ضدالتهابی آن که برای برخی بیماریها مانند IBS مفید است و مبارزه با سرطان پروستات و سلولهای ملانوم A375.
برخی از مضرات چای سیاه:
از خواص و فواید بی نهایت چای با هم صحبت کردیم. با این حال دقت کنید که مصرف بیش حد این نوشیدنی دلچسب ممکن است مضراتی نیز داشته باشد. برخی از آنها به شرح زیر است:
اثرات کافئین
چای سیاه حدود ۲ تا ۴ درصد کافئین دارد. افرادی که به کافئین حساس هستند ممکن است هنگام مصرف چای به مقدار زیاد دچار بی خوابی، اضطراب، تحریک پذیری یا ناراحتی معده شوند.
مصرف بیش از حد کافئین همچنین ممکن است منجر به موارد زیر شود:
- آریتمی قلبی، یا ضربان قلب نامنظم
- اسهال و سندرم روده تحریک پذیر
- فشار چشم و آب سیاه احتمالی
- افزایش یا کاهش قند خون
- افزایش فشار خون
- از دست دادن کلسیم از طریق ادرار، که می تواند منجر به ضعیف شدن استخوان ها و پوکی استخوان احتمالی شود.
افرادی که به طور منظم چای می نوشند و هر یک از علائم بالا را تجربه می کنند باید مصرف چای خود را کاهش دهند. در صورت ادامه علائم، باید به پزشک مراجعه کنند.
کم خونی:
چای سیاه حاوی تانن است. یک بررسی در سال 2017 نشان داد که غذاهای غنی از تانن، مانند چای، ممکن است منبع خوبی از آنتی اکسیدان ها باشند، اما در عین حال می توانند توانایی بدن برای جذب آهن را کاهش دهند.
به همین دلیل، افرادی که سابقه کمبود آهن دارند باید هنگام مصرف مکمل آهن یا خوردن یک وعده غذایی غنی از آهن از مصرف چای خودداری کنند.
همچنین باید یک ساعت بین صرف غذا و نوشیدن چای سیاه فاصله بگذارند.
تداخل با داروها و مکمل ها با مصرف چای:
چای سیاه و کافئین موجود در آن ممکن است با طیف وسیعی از داروها و مکمل های مختلف تداخل داشته باشند.
تعدادی از این داروها به شرح زیر هستند:
- آدنوزین: پزشکان این دارو را قبل از تست استرس قلبی می دهند.
- آنتی بیوتیک ها: برخی از انواع آنتی بیوتیک ها بر نحوه تجزیه کافئین توسط بدن تأثیر می گذارند.
- کاربامازپین (تگرتول): کافئین ممکن است اثربخشی این دارو را در پیشگیری از تشنج کاهش دهد.
- افدرین: این نیز مانند کافئین یک محرک است. بنابراین مصرف آنها با هم ممکن است عوارض جانبی ایجاد کند.
افرادی که از این داروها استفاده می کنند باید در مورد مصرف کافئین خود از طریق چای یا قهوه با پزشک خود صحبت کنند. زیرا که مصرف بیش از حد کافیئن می تواند بر نحوه عملکرد داروهای آنها و خطر عوارض جانبی آنها تأثیر بگذارد.
و در پایان:
چای سیاه یک نوشیدنی محبوب در سراسر جهان است. دارای فواید زیادی برای سلامتی( قلب، گوراش، پوست و مو....) است. همچنین این نوشیدنی محبوب کالری کمی دارد. و تاثیری در افزایش وزن شما ندارد.
افرادی که چای زیادی می نوشند( به ویژه با شیر و شیرین کننده های مصنوعی) باید خطرات احتمالی مانند مصرف بالای کافئین و شکر را در نظر داشته باشند. همچنین بهتر است از پزشک خود بپرسید که آیا مصرف زیاد چای سیاه احتمال دارد با داروهایی که مصرف میکنند تداخل داشته باشد. یا بر سایر جنبه های سلامتی آنها تأثیر بگذارد.
دقت کنید:
این مقاله فقط برای اهداف آموزنده است و نباید به عنوان توصیه پزشکی تلقی شود. کسانی که هر گونه سوال مرتبط با سلامتی دارند باید با یک متخصص پزشکی تماس بگیرند.